Viktigt att tänka på vid fiske

När man ska ge sig ut och fiska finns det en hel del att tänka på innan man ger sig ut på turen. Erfarna fiskare kontrollerar alltid väderprognosen innan de ger sig ut och om båt ska användas blir detta än viktigare. Det finns flera sajter som informerar om detta. Det kan också vara bra att läsa på hos maritsfluefiske.no eller annan lämplig sajt om de fiskarter man vill fiska verkligen finns i den aktuella sjön.

När det gäller vädret kan det förändras snabbt. Temperaturen kan sjunka, vinden vända och dessutom kan det blåsa upp. Om man kontrollerar detta innan turen kan man anpassa sina kläder och också turen i sig efter vädret. Om en oväntad förändring sker är det dock ofta bra att ta sig i land med en eventuell båt och vänta med fisket till vädret blir bättre.

När man fiskar på is måste man till exempel kontrollera isens tjocklek. På vårvintern kan isen ofta vara bra när natten varit kall men under dagen kan isen bli livsfarlig om solen ligger på eller om regnet faller. En ispik bör alltid tas med för att kontrollera detta. Om man känner att isen mjuknar bör man med en gång ta sig i land och avbryta fisket.

Om man har en båt måste också den kontrolleras inför fisket. Man måste se till att båten är tät. En träbåt som legat på land ett tag kan ha torkat och då kan den läcka. Om inget öskar finns på plats i båten kan man genast ha problem. Om båten är tillverkad i plast måste den ha flytelement nog att kunna ligga på ytan även om den blir vattenfylld. Om båten är större är det också viktigt att vatten inte har tagit sig in i barlastutrymmen eller mellan skrov och väggar. Då blir båten farlig.

Utrustning för havsfiske

Det är viktigt att ha bra utrustning om man vill ge sig i kast med havsfiske. Man måste för det första se till att man har ett bra fiskespö som är tillräckligt långt. Ofta har de en längd på mellan 6-7,5 fot och det räcker för de flesta fiskare. Det gäller ofta att ha kraftig utrustning som tål tuffa påfrestningar eftersom att man ofta fiskar på omkring 20 meters djup, eller ibland på ännu djupare vatten. Många fiskar trivs på omkring 100 meters djup och då kan man också behöva använda tyngder på linan. Dessa kan väga upp till 200 gram och i dessa fall måste spö och lina klara av denna vikt, samt vikten av en fisk. Ett mindre kraftigt spö räcker ofta för fiske på grunt vatten men man bör se till att det i alla fall tål en vikt på mellan 5-8 kilo. Om kustnära fiske är det man vill satsa på bör spöet tåla minst 10 kilo, men för att vara säker på att klara de djupare vattnen måste spö och annan utrustning klara en vikt på allra minst 20 kilo.

Om man vill fiska på riktigt djupa vatten kan utrustningen behöva klara så mycket som 30-50 kilo och som fiskare krävs det ofta att man har spöbälte eller spöhållare för att avlasta sina armar och ryggen i dessa lägen. Om en stor fisk nappar kan den annars bli svår eller helt enkelt omöjlig att få upp ur vattnet.

När det gäller havsfiske finns det väldigt många olika rullar att välja mellan. De allra vanligaste är multirullar eller haspelrullar. Många föredrar de så kallade multirullarna eftersom mycket lina ryms samtidigt som bromsarna är kraftiga. Många gånger kan en linspridare vara bra att ha eftersom den fördelar linan jämt på spolen. Detta är särskilt viktigt om man fiskar på djupt vatten.

Utrustning för fiske

På marknaden finns det i dag en hel del fiskeutrustning att botanisera bland. När det kommer till fiske är det dock som så att vissa saker är viktigare att ha än andra. Det allra viktigaste är att man har ett bra fiskespö. Dessa finns i flera olika varianter, bland annat kastspön, flugspön och metspön. Vilket man ska välja beror på var och vad man vill fiska. Om man vill meta fisk från en brygga eller båt kan ett metspö vara bra men om man vill fiska på havet eller i större sjöar kan ofta kastspön vara bättre. I en å eller långgrunt vatten kan ett flugspö vara effektivt. Om man har tillgång till en egen båt och möjlighet att fiska själv kan detta spö också fungera ute i båten.

Olika sorters fiskedrag är också viktigt att ha med sig under fisketuren. Om endast ett drag medtas finns alltid en viss risk för att fisken väljer att inte nappa och då kan fisketuren vara helt förstörd. Både små och stora drag av olika sort bör tas med för att man enkelt och snabbt ska kunna anpassa sig till olika fiskesituationer. Det kan också vara bra att både ha med sig färgglada och mörka drag för att kunna fiska i olika vatten typer. Om linan går av under fisket kan resten av fisketuren vara förstörd, men man kan snabbt råda bot på problemet genom att ha med sig en extra lina i fiskeväskan.

När det är dags att ge sig ut på fisketuren bör man också säkerställa att man verkligen har kläder som passar vädret och aktiviteten. När man fiskar bör man också alltid bära en flytväst. Det är fullt möjligt att drunkna även i grundare vatten och flytvästen är särskilt viktigt om barn finns med under fisketuren. Deras flytvästar måste alltid vara anpassade efter vikten.

Spinnfiske

En av de allra populäraste fiskevarianterna som finns är just spinnfiske. I denna variant kastar man ut ett bete, för att sedan veva in det igen. Betet rör sig på detta sätt som ett passande byte för fisken. En mindre simmande fisk eller insekt kan enkelt liknas och detta lockar en fisk att hugga på betet. I de allra flesta olika vatten där det finns rovfiskar kan man fiska med spinnfiske. En rovfisk är en fisk som äter upp andra, mindre fiskarter. Gäddan är en av de allra vanligaste arterna man väljer att spinnfiska men även lax förekommer.

Tips för spinnfiske

Innan man ger sig ut till vatten och kastar kan det vara bra att provkasta med en tyngd utan krok tills tekniken sitter. Detta är särskilt viktigt om man inte har kastat med ett spinnfiskespö heller. I början kan det också vara bra att börja med ett mindre betes-sortiment och och sedan verkligen sätta sig in i hur de fungerar och var man kan använda respektive bete. Ofta räcker det med att man som nybörjare har en jigg, en spinnare och en vobbler till en början. Detta för att man ska kunna lära sig vilka fiskar som gillar vilka beten. Ofta kan man lyckas fånga mera fiskar genom att vara bra på att på att välja rätt beten. Om man inte vet vilka fiskar som nappar på vilka drag hjälper det inte ens att ha en riktigt stor låda med olika beten.

Ett annat tips när man ska fiska gäddor och andra rovfiskar är att man bör använda sig av en gäddtafs på linan. Denna gäddtafs är tillverkad i stål och förhindrar att en rovfisk kan gnaga av linan. Som fiskare är det lätt att bli av med både bete och fångst om en fisk biter av linan och försvinner.

Pimpelfiske

Det allra vanligaste är att människor avstår att fiska under vintern när det ofta ligger snö och is på marken och vattnet. Många väljer dock att ta vara på vintern och njuta av så kallat pimpelfiske. Att fiska på is är både effektivt, billigt och relativt enkelt. Ofta kostar den utrustning som krävs bara ett fåtal hundralappar. När man väl är ute och fiskar kan man få tag i flera olika arter så som abborre, röding, öring, harr, lake, regnbåge, sik och gädda.

Om pimpelfiske inte verkar intressant kan man många gånger också ta chansen att utöva mete från och genom isen. När man is-metar finns det chans att få större gösar och gäddor men också flera andra rovdjursfiskar. Det gäller dock att verkligen tänka på säkerheten när man är ute på isen. Isdubbar måste alltid tas med och dessutom måste man se till att verkligen kontrollera hur pass tjock isen är innan man beger sig för långt ut.

Om man letar efter en enkel fiskesort att börja med kan pimpelfiske vara en bra metod. Det krävs ingen dyr utrustning och det behövs inte heller så många saker. Ett pimpelspö med lina, pirkar, några blänken och krokar är i stort sett allt som behövs. Dessutom behöver man en borr för att göra hål i isen. Varma kläder och något att sitta på tillhör också en pimpelfiskares utrustning.

Att pimpla abborrar

Abborre är en av de vanligaste fiskarna att pimpla efter och för att kunna göra detta behöver man ett spö, en lina i nylon, samt olika vertikalpirkar. Pirken ska ha en färgglad länk fram till kroken och denna gör att fisken lockas att hugga på kroken istället för på pirken. En abborre är ofta lite långsam och allt som oftast står de precis under isen. Ofta måste man då borra upp flera hål för att man ska kunna finna fisken. Man måste snabbt dra upp abborren och kroka av den, annars kan den lätt släppa.

Fiske i norra Sverige

I de norra delarna av Sverige finns det gott om djur i vattnet. Här finns fiskar som gillar kallare vatten och som inte har något problem med att klara en kall vinter med is och snö.

Det finns mycket gott om olika fiskevatten i de nordligaste delarna av Sverige. Åar, sjöar, hav och mycket annat är lämpliga för fiske under hela året och dessutom är vinterfisket troligen det allra mest populära här. Under vintern borras hål i isen med en isborr och sedan använder man pimpelspön där draget och linan sänks ner genom hålet i isen. Som fiskare måste man också se till att ösa hålen ibland eftersom de annars lätt fryser igen på grund av den kalla luft- och vattentemperaturen. Om hålet fryser igen kan det bli omöjligt att både få upp sitt drag, och en eventuell fisk igen.

Som fiskare gäller det dock att se upp lite när man är ute i naturen. Det finns ett mycket rikt djurliv också på land och både varg och björn finns i stora antal. Det finns också rejäla rovfåglar som gärna snor åt sig en fiskares fångst. När man möter dessa djur måste man agera korrekt. Som fiskare har man ofta inga andra vapen än sitt fiskespö och det gör ingen större påverkan på en björn. Man kan bli mycket allvarligt skadad om björnen eller en varg beslutar sig för att attackera. Många gånger kan det vara tryggt att ha sällskap av någon mer erfaren fiskare och/eller jägare när man ska ut i marken. Då är man i trygga händer och kan fiska i lugn och ro. En fisketur där man ska oroa sig för att något kan komma smygande är ofta inte speciellt rogivande och dessutom tar det mycket av spänningen från fisket. Att bli av med sin fisk för ett rovdjurs skull är inte heller roligt.

Fiska i havet

Man kan inte komma ifrån att havsfiske är en av de allra vanligast förekommande fiskeformerna i Sverige. Det finns väldigt många olika fiskarter att fånga och undersöka i havet och flera av dem är också utmärkta matfiskar. Makrill, bleka, sill, torsk, berggylta och flera olika sorts plattfiskar är bara några av de sorter man kan träffa på som fiskare.

När det gäller havsfiske är det allra vanligast att man väljer att fiska från en båt, men ibland finns det också möjlighet att fiska från berg, klippor, bryggor eller hamnar. I vissa hamnar finns det också olika turbåtar som tar ut passagerare på fisketurer. Dessa former av turer är dock allra vanligast i större vattendrag som på västkusten och i Öresund. För dem som vill komma ut en bit och fiska men inte har en egen båt att fiska med är dessa olika turer ofta mycket bra val.

När man fiskar på havet väljer man ofta att låta båten driva. Allra oftast fiskar man rakt neråt genom att man metar med agn och bete. Eftersom att fiskar ofta trivs vid grundtoppar, vrak och liknande använder man sig oftast av ekolod eller GPS för att lokalisera sådana under tiden båten driver.

Man kan i vissa situationer välja att ankra båten när man fiskar men ofta använder fiskaren sig av båtens motor för att båten ska stanna kvar i samma position. Båten hålls då i strömmens eller vindens riktning. Det är dock viktigt att den som kör ser till att båtens hastighet hålls låg. Om man vill ha chans att få någon fisk kan det vara en bra idé att faktiskt låta fiskarna hänga med dragen, så att man inte kör ifrån dem. Fisken kan dessutom känna sig hotad om dragen rör sig mycket fortare än vad andra fiskar och insekter gör naturligt.

Att fiska med fluga

Om man har tillgång till en långgrund sjö eller bred å kan det vara en bra idé att prova på flugfiske. Denna fiskemetod är ofta mycket effektiv och trots att det kan se svårt ut krävs det bara lite övning för att man både ska ha roligt och dessutom kunna fiska effektivt med ett flugspö. När man flugfiskar är det ofta arter som öring, lax, harr, röding och regnbåge man är ute efter, men med rätt teknik och utrustning kan man egentligen fånga det mesta med denna metod. Gäddan är till exempel en mycket rolig fisk att flugfiska efter.

När man flugfiskar är det dock viktigt att tänka på säkerheten. En fluga på lina kan snabbt byta riktning och det kan då vara klokt att ha solglasögon eller skyddsglasögon samt heltäckande klädsel för att skydda sig. Om flera personer är med bör även dessa bära skyddande utrustning samt hålla sig på behörigt avstånd från den som kastar.

Att fiska med ett flugfiskespö

När man flugfiskar väger en fluga nästan ingenting utan det är linan som är kastvikten. Man kastar linan fram och tillbaka genom luften, och då och då släpper man ut mer av linan, enda till dess att flugan kan kastas ut på vattnet. Det allra viktigaste att tänka på när det gäller flugfiske är tekniken i kastet. Flugan ska landa framför fisken och om det är strömt vatten ska flugan hamna en bit uppströms från fisken sett. Då hinner fisken se flugan och nappar troligen. Om man tycker att det är svårt att kasta rätt kan det ofta vara bra och väl investerade pengar att ta en kurs hos en erfaren flugfiskare. Då kan man lära sig att kasta säkert och rätt samtidigt som man också kommer att få ut långt mycket mer av fisket när man sedan ger sig ut.