Viktigt att tänka på vid fiske

När man ska ge sig ut och fiska finns det en hel del att tänka på innan man ger sig ut på turen. Erfarna fiskare kontrollerar alltid väderprognosen innan de ger sig ut och om båt ska användas blir detta än viktigare. Det finns flera sajter som informerar om detta. Det kan också vara bra att läsa på hos maritsfluefiske.no eller annan lämplig sajt om de fiskarter man vill fiska verkligen finns i den aktuella sjön.

När det gäller vädret kan det förändras snabbt. Temperaturen kan sjunka, vinden vända och dessutom kan det blåsa upp. Om man kontrollerar detta innan turen kan man anpassa sina kläder och också turen i sig efter vädret. Om en oväntad förändring sker är det dock ofta bra att ta sig i land med en eventuell båt och vänta med fisket till vädret blir bättre.

När man fiskar på is måste man till exempel kontrollera isens tjocklek. På vårvintern kan isen ofta vara bra när natten varit kall men under dagen kan isen bli livsfarlig om solen ligger på eller om regnet faller. En ispik bör alltid tas med för att kontrollera detta. Om man känner att isen mjuknar bör man med en gång ta sig i land och avbryta fisket.

Om man har en båt måste också den kontrolleras inför fisket. Man måste se till att båten är tät. En träbåt som legat på land ett tag kan ha torkat och då kan den läcka. Om inget öskar finns på plats i båten kan man genast ha problem. Om båten är tillverkad i plast måste den ha flytelement nog att kunna ligga på ytan även om den blir vattenfylld. Om båten är större är det också viktigt att vatten inte har tagit sig in i barlastutrymmen eller mellan skrov och väggar. Då blir båten farlig.