Utrustning för havsfiske

Det är viktigt att ha bra utrustning om man vill ge sig i kast med havsfiske. Man måste för det första se till att man har ett bra fiskespö som är tillräckligt långt. Ofta har de en längd på mellan 6-7,5 fot och det räcker för de flesta fiskare. Det gäller ofta att ha kraftig utrustning som tål tuffa påfrestningar eftersom att man ofta fiskar på omkring 20 meters djup, eller ibland på ännu djupare vatten. Många fiskar trivs på omkring 100 meters djup och då kan man också behöva använda tyngder på linan. Dessa kan väga upp till 200 gram och i dessa fall måste spö och lina klara av denna vikt, samt vikten av en fisk. Ett mindre kraftigt spö räcker ofta för fiske på grunt vatten men man bör se till att det i alla fall tål en vikt på mellan 5-8 kilo. Om kustnära fiske är det man vill satsa på bör spöet tåla minst 10 kilo, men för att vara säker på att klara de djupare vattnen måste spö och annan utrustning klara en vikt på allra minst 20 kilo.

Om man vill fiska på riktigt djupa vatten kan utrustningen behöva klara så mycket som 30-50 kilo och som fiskare krävs det ofta att man har spöbälte eller spöhållare för att avlasta sina armar och ryggen i dessa lägen. Om en stor fisk nappar kan den annars bli svår eller helt enkelt omöjlig att få upp ur vattnet.

När det gäller havsfiske finns det väldigt många olika rullar att välja mellan. De allra vanligaste är multirullar eller haspelrullar. Många föredrar de så kallade multirullarna eftersom mycket lina ryms samtidigt som bromsarna är kraftiga. Många gånger kan en linspridare vara bra att ha eftersom den fördelar linan jämt på spolen. Detta är särskilt viktigt om man fiskar på djupt vatten.