Pimpelfiske

Det allra vanligaste är att människor avstår att fiska under vintern när det ofta ligger snö och is på marken och vattnet. Många väljer dock att ta vara på vintern och njuta av så kallat pimpelfiske. Att fiska på is är både effektivt, billigt och relativt enkelt. Ofta kostar den utrustning som krävs bara ett fåtal hundralappar. När man väl är ute och fiskar kan man få tag i flera olika arter så som abborre, röding, öring, harr, lake, regnbåge, sik och gädda.

Om pimpelfiske inte verkar intressant kan man många gånger också ta chansen att utöva mete från och genom isen. När man is-metar finns det chans att få större gösar och gäddor men också flera andra rovdjursfiskar. Det gäller dock att verkligen tänka på säkerheten när man är ute på isen. Isdubbar måste alltid tas med och dessutom måste man se till att verkligen kontrollera hur pass tjock isen är innan man beger sig för långt ut.

Om man letar efter en enkel fiskesort att börja med kan pimpelfiske vara en bra metod. Det krävs ingen dyr utrustning och det behövs inte heller så många saker. Ett pimpelspö med lina, pirkar, några blänken och krokar är i stort sett allt som behövs. Dessutom behöver man en borr för att göra hål i isen. Varma kläder och något att sitta på tillhör också en pimpelfiskares utrustning.

Att pimpla abborrar

Abborre är en av de vanligaste fiskarna att pimpla efter och för att kunna göra detta behöver man ett spö, en lina i nylon, samt olika vertikalpirkar. Pirken ska ha en färgglad länk fram till kroken och denna gör att fisken lockas att hugga på kroken istället för på pirken. En abborre är ofta lite långsam och allt som oftast står de precis under isen. Ofta måste man då borra upp flera hål för att man ska kunna finna fisken. Man måste snabbt dra upp abborren och kroka av den, annars kan den lätt släppa.