Fiske i norra Sverige

I de norra delarna av Sverige finns det gott om djur i vattnet. Här finns fiskar som gillar kallare vatten och som inte har något problem med att klara en kall vinter med is och snö.

Det finns mycket gott om olika fiskevatten i de nordligaste delarna av Sverige. Åar, sjöar, hav och mycket annat är lämpliga för fiske under hela året och dessutom är vinterfisket troligen det allra mest populära här. Under vintern borras hål i isen med en isborr och sedan använder man pimpelspön där draget och linan sänks ner genom hålet i isen. Som fiskare måste man också se till att ösa hålen ibland eftersom de annars lätt fryser igen på grund av den kalla luft- och vattentemperaturen. Om hålet fryser igen kan det bli omöjligt att både få upp sitt drag, och en eventuell fisk igen.

Som fiskare gäller det dock att se upp lite när man är ute i naturen. Det finns ett mycket rikt djurliv också på land och både varg och björn finns i stora antal. Det finns också rejäla rovfåglar som gärna snor åt sig en fiskares fångst. När man möter dessa djur måste man agera korrekt. Som fiskare har man ofta inga andra vapen än sitt fiskespö och det gör ingen större påverkan på en björn. Man kan bli mycket allvarligt skadad om björnen eller en varg beslutar sig för att attackera. Många gånger kan det vara tryggt att ha sällskap av någon mer erfaren fiskare och/eller jägare när man ska ut i marken. Då är man i trygga händer och kan fiska i lugn och ro. En fisketur där man ska oroa sig för att något kan komma smygande är ofta inte speciellt rogivande och dessutom tar det mycket av spänningen från fisket. Att bli av med sin fisk för ett rovdjurs skull är inte heller roligt.