Att fiska med fluga

Om man har tillgång till en långgrund sjö eller bred å kan det vara en bra idé att prova på flugfiske. Denna fiskemetod är ofta mycket effektiv och trots att det kan se svårt ut krävs det bara lite övning för att man både ska ha roligt och dessutom kunna fiska effektivt med ett flugspö. När man flugfiskar är det ofta arter som öring, lax, harr, röding och regnbåge man är ute efter, men med rätt teknik och utrustning kan man egentligen fånga det mesta med denna metod. Gäddan är till exempel en mycket rolig fisk att flugfiska efter.

När man flugfiskar är det dock viktigt att tänka på säkerheten. En fluga på lina kan snabbt byta riktning och det kan då vara klokt att ha solglasögon eller skyddsglasögon samt heltäckande klädsel för att skydda sig. Om flera personer är med bör även dessa bära skyddande utrustning samt hålla sig på behörigt avstånd från den som kastar.

Att fiska med ett flugfiskespö

När man flugfiskar väger en fluga nästan ingenting utan det är linan som är kastvikten. Man kastar linan fram och tillbaka genom luften, och då och då släpper man ut mer av linan, enda till dess att flugan kan kastas ut på vattnet. Det allra viktigaste att tänka på när det gäller flugfiske är tekniken i kastet. Flugan ska landa framför fisken och om det är strömt vatten ska flugan hamna en bit uppströms från fisken sett. Då hinner fisken se flugan och nappar troligen. Om man tycker att det är svårt att kasta rätt kan det ofta vara bra och väl investerade pengar att ta en kurs hos en erfaren flugfiskare. Då kan man lära sig att kasta säkert och rätt samtidigt som man också kommer att få ut långt mycket mer av fisket när man sedan ger sig ut.